maandag 9 januari 2012

Bulgursalade


300 g fijne bulgur
1 komkommer in fijne blokjes
1 gele paprika in fijne blokjes
1 rode paprika in fijne blokjes
100 g augurkjes in kleine blokjes
200 g feta
1/2 bosje platte peterselie
3 lente-uien, in ringetjes
2 a 3 pittige Turkse knoflookworsten, gebakken

Midden-oosterse tomatendressing:
1 dl zonnebloemolie
2 grote of 3 kleine rode uien, fijngesneden
mespunt cayennepeper
1el paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
140 g tomatenpuree
1 kippenbouillonblokje
1 el Italiaanse kruiden
1 el vers gemalen peper
*zout, olijfolie en citroensap naar smaak


Maak eerst een paar uur van tevoren de dressing:

Verhit zonnebloemolie en bak de uit ± 3 min zachtjes. Voeg cayennepeper, paprikapoeder, komijnpoeder, tomatenpuree toe en laat 1-2 minuten bakken. Voeg dan bouillonblokje en 2 dl water toe. Breng aan de kook. Voeg naar smaak zout, olijfolie en citroensap toe. Laat volledig afkoelen.

Schenk 1 l kokend water bij de bulgur, dek af met folie en laat 1 uur wellen en afkoelen. Meng de afgekoelde bulgur met de dressing, komkommer, paprika's en augurkjes. Verbrokkel de feta erover, garneer met peterselie, lente-ui en evt. gesneden tomaten. Serveer worst erbij. Lekker met turks brood of turkse pizza.

Bron: Semih van Salad bar "Take a Salad" - Rotterdam