vrijdag 23 maart 2012

Quiche Lorraine

125 g boter, in kleine blokjes
250 g bloem + extra voor bestuiven
5 eieren
200 g ontbijtspek, aan een stuk
1/2 tl olie
150 ml melk
2 bekertjes crème fraîche (a 125 ml)
120 g gruyère, geraspt
nootmuskaat, geraspt. (optie)

Quichevorm (Ø ca. 26 cm), ingevet en met bloem bestoven .

Meng de boter met de bloem. Voeg 1 ei, 1 tl zout en 1 tl ijskoud water toe en meng tot een homogene massa. Kneed niet te lang! Verpak het deeg in  en laat het ruim een uur rusten in de koelkast.

Rol het deeg uit op een bebloemde keukenblad. Zorg dat het deeg mooi egaal, rond van vorm en overal precies even dik is. Veeg alle overtollige bloem eraf en bekleed de quichevorm met het deeg. Druk het deeg goed aan tegen de rand van de vorm. Snijd het overtollige deeg bij de randen af. Prik met een vork gaatjes in de bodem, zodat er geen lucht onder blijft zitten.

Snijd het spek in kleine blokjes en bak ze gaar in een pan met een dikke bodem met de olie.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng in een kom  4 eieren met de melk, de crème fraîche en de kaas en breng op smaak met peper, zout en evt. nootmuskaat. Verdeel de spekjes over het deeg en schenk het eimengsel erover. Bak de quiche 10 min. onder in de oven, zodat de bodem goed gaar wordt. (je kan evt. 10 minuten blindbakken)

Verplaats het rooster naar het midden van de oven. Laat de randen en vulling van de quiche garen in ca. 30 min. 

Tip: Door de spekblokjes eerst even te blancheren, ofwel heel kort te koken in een laagje water, worden ze minder zout en verliezen ze wat van hun vet.

Broccoli quiche: 50 g bacon, 1 kleine broccoli (vooraf 5 minuten koken), 1 kleine ui  en 200 gram champignons. (even voorbakken). crème fraîche en melk vervangen door 200 ml slagroom. (* deze gisteren gemaakt, was lekker! volgende keer met geitenkaas proberen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten