vrijdag 1 juni 2012

Focaccia met gecarameliseerde ui, tomaat en rozemarijn

 
 
1 pakje droge gist (7 gram)
1 cup warm water
1 tl honing
2 1/2 cups patentbloem
2 tl zeezout
1/2 cup plus 1 eetl olijfolie, verdeeld
1 grote ui, in dunne ringen gesneden
1 middelgrote tomaat, in plakjes van 1/2 cm
2 takjes verse rozemarijn,
1/3 cup fijn geraspte Parmezaanse kaas
 
 
Roer in een kommetje gist, honing en warm water samen. Laat ong. 10 minuten rusten totdat gist begint te schuimen.
Voeg al roerend bloem, 1/4 cup olijfolie en 1 theelepel zeezout toe.
 
Kneed het deeg op een bebloemde oppervlak glad is, 5 tot 10 minuten. Plaats deeg in een licht geoliede kom, bedek met een keuken handdoek of plasticfolie, en laat in een warme plaats rusten tot het deeg in volume verdubbeld is (ongeveer 1 uur.) Tip: zet oven 1 minuut aan, zet onmiddellijk uit en leg de kom in de oven.
 
Oven voorverwarmen op 230 graden. Een bakplaat van 23 x 33 cm licht insmeren met olie.
 
Deeg uit kom verwijderen en op de bakplaat duwen tot de randen.  Duw met je vingers gaatjes in het deeg. Besprenkel het deeg met 2 eetlepels olijfolie.Laat nogmaals rusten totdat het deeg gerezen is, ongeveer 20 minuten.
 
Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een grote koekepan op de middelhoge vuur. Voeg uiringen toe, dek af en laat bakken tot het ui goudbruin is, ong. 20 minuten. Bedek het deeg met tomatenstukjes, gekarameliseerde ui, rozemarijn, parmezaanse kaas en zout. Besprenkel met de resterende 2 eetlepels olijfolie.
 
Bak 20 minuten of totdat de focaccia goudbruin is. Verwijder uit oven en laat afkoelen op een rek.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten