dinsdag 1 januari 2013

Zandkoekjes

1 eidooier
200 g bloem + extra om te bestuiven
100 g donkere basterdsuiker 
150 g koude boter
snufje zout
evt. 2 theel. koekkruiden


keukenmachine
bakplaat, ingevet of bekleed met bakpapier




Meng alle ingrediënten in de keukenmachine tot het deeg een korrelige structuur heeft. 
Kneed de deeg kruimels met een koele hand tot een samenhangend deeg.
Rol het deeg tot een bal, verpak in vershoudfolie en laat 30 min. in de koelkast opstijven.
Verwarm de oven voor op 175 °C.

Rol het deeg gelijkmatig uit op een met bloem bestoven keukenblad tot een lap van ca. 40 x 40 cm en 3-4 mm dik. Steek met ronde vorm of een omgekeerd glas koekjes uit, of snijd deze langs een (zelfgemaakt) sjabloon los. Kneed het resterende deeg tot een bal en rol opnieuw uit, tot al het deeg gebruikt is. Leg de koekjes op enige afstand van elkaar op de bakplaat.

Bak ze in het midden van de oven in 15-20 min. lichtbruin en gaar. Neem de koekjes met een kaasschaaf of een paletmes van de bakplaat en laat ze afkoelen, bij voorkeur op een taartrooster.

Het resultaat is een heerlijk bros koekje, perfect voor bij de koffie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten