zondag 16 december 2018

Bûche de Noël




Cake:
50 gram cacaopoeder
16 gram (2 eetlepels) bloem
5 grote eieren op kamertemperatuur (beslist geen koude gebruiken!)
1/2 theelepel vanille extract
135 gram suiker
1/2 theelepel zout

Vulling:
200 gram poedersuiker
115 gram boter op kamertemperatuur
11 gr cacaopoeder (ongeveer 1.5 eetlepels)
2 eetlepels koffielikeur, sterke koffie of melk
1/2 theelepel zout
75 gram mascarpone

Boomschors (ganache):
200 ml slagroom 
200 gram pure chocola

Keukenmachine
Lage bakblik ongeveer 33 x 45 cm
Keukenmachine
Bakpapier
Schone keukendoek
Huishoudfolie

Recept:
Verwarm de oven voor op 200 graden.

Begin met de vulling; doe alle ingrediënten voor de vulling behalve mascarpone in een kom en klop met keukenmachine tot het licht en romig is. Voeg, als het klaar is, mascarpone toe en vouw dit voorzichtig door elkaar (dit maakt de mengsel luchtiger) Dek af en zet opzij (niet in koelkast)

Zet een stuk bakpapier in de bakblik, en kwast volledige papier in met olie (doe een beetje olie in alle vier hoeken onder het bakpapier, zo blijft het beter zitten)

Ga verder met het cakebeslag: zeef cacaopoeder, bloem, zout in een schone kom, meng met een garde en zet opzij. 

In een ander grote kom, doe de eieren en suiker en klop tot het licht en romig is. 
Voeg de helft van de cacaomengsel en de vanille extract toe, meng op lage zetting een halve minuut totdat het net niet gemengd is. Voeg de rest van de cacaomengsel toe en meng weer op lage zetting zo'n tien seconden. 
Haal uit de keukenmachine en meng voorzichtig verder met een spatel totdat het net gemengd is.
Spreid uit op de bakblik (raak net niet de kanten aan), til bakblik op en laat het van ongeveer 20 cm hoogte op aanrecht vallen (zo haal je de luchtbellen eruit) Bak voor 8-10 minuten totdat het gaar is.

Leg in de tussentijd een schone keukendoek klaar en bepoeder helemaal met poedersuiker. Haal de cake uit de oven, laat een paar minuten afkoelen, bestrooi bovenkant cake met poedersuiker.  Flip cake in een keer om op keukendoek, en pel voorzichtig bakpapier los.  Bepoeder cake nogmaals met poedersuiker. Rol - in keukendoek - voorzichtig op. Laat 15 minuten staan zodat cake de vorm van de rol aanneemt en niet zo snel scheurt. 

Rol weer voorzichtig los, en plaats eetlepels vulling verspreid over de hele cake. Smeer uit met een spatel zodat cake volledig bedekt is. Rol opnieuw op, met behulp van de keukendoek (begin is moeilijkste maar dan gaat het heel makkelijk) Rol op in twee stukken huishoudfolie, rol de einden dicht (zoals een snoepje) en plaats minimaal 2 uur in de koelkast.

Maak meteen hierna de boomschors; breek de chocolade in kleine stukjes en leg in een kom. Warm de slagroom op tot het bijna kookt en giet dit bij de chocola. Blijf roeren totdat er een egaal donkerbruine mengsel ontstaat. Leg dit opzij en roer om de 10 minuten zodat het goed gemengd blijft. Deze niet in koelkast doen omdat de mengsel dan te hard wordt om uit te smeren.

Haal de opgerolde cake uit de koelkast, haal folie weg en snij met een groot mes zonder kartelranden de einden af. Snij dan een schuin stuk af (5 cm  tot  20 cm). Dit wordt later een zijtak.

Begin met samenstellen; Smeer chocolade mengsel op zijtak en plak tegen de "boomstam" aan. Smeer royaal met ganache, Je kan het beste een minuut wachten en dan nog weer beginnen met smeren, zo bouw je een mooie laag op. Het is veel ganache, dus je houdt sowieso over!

Leg 15 minuten in koelkast om ganache op te laten stijven. Haal uit koelkast, dan, met de punt van een mes, maak vormen in de stam zodat het op boomschors gaat lijken
Versier desnoods nog een beetje met poedersuiker of cacapooeder.

Recept: https://foodwishes.blogspot.com/2018/12/chocolate-yule-log-this-buche-de-noel.html

(Video met bereidingswijze in Engels staat erbij)






Geen opmerkingen:

Een reactie posten